Evaluation of two levels of protein in diets for the Sabaleta Brycon Henni juveniles (Eigenmann, 1913).
Volumen 2 • Enero-Diciembre 2015 • ISSN Impreso: 2422-0582-ISSN electrónico: 2422-4456
HTML (Español (España))
PDF (Español (España))

Keywords

diet
protein
Brycon henni alimentación animal
proteína
Bryconhenni
peces.

How to Cite

Aguirre Gaviria, M. C., & Muñoz Arroyave, L. E. (2015). Evaluation of two levels of protein in diets for the Sabaleta Brycon Henni juveniles (Eigenmann, 1913). Revista Colombiana De Investigaciones Agroindustriales, 2(1), 61–68. https://doi.org/10.23850/24220582.170

Abstract

This experiment was conducted in order to evaluate two levels of protein in juvenile sabaleta, (Brycon henni) with two diets formulated semi-purified with 24% and 26% protein. 132 fishes were used obtained from the wild, with a weight of 1-3g, 3,1-5g, 5,1-7g, with 22 fish per channel (3 replicates). The animals were acclimated to the conditions of confinement of the fish station UNISARC fed with phytoplankton and zooplankton obtained from the ponds of the fish station for a month and then offered food, five times a day for 30 days. At the end of this period the animals were weighed and slaughtered for determining specific growth rate (SGR), survival, protein efficiency ratio (TEP), daily feed intake (CDA), feed conversion (FCA) condition factor (K), percent weight gain (GP), daily consumption of protein / fish (GPD), hepatosomatic index (IHS), fat (GM), viscerosomatic Index (IVS). The results were evaluated as a randomized block design, block taking the weight range with a normal weight curve, comprising 2 treatments, with 3 replications. Treatment with 24% protein showed better characteristics in weight gain day, GP, TEP and FCA. Food with 26% protein showed better values for properties SGR, K, IHS, IVS, CDA and DGP. Survival for both treatments was 100%. The experiment results indicated that no significant differences (p <0.05) occurred in any of the variables studied. 

 

 

Para citar este artículo

Aguirre, M. y Muñoz, L. (2015). Evaluación de dos niveles de proteína en dietas para juveniles de Sabaleta Brycon Henni (Eigenmann, 1913). Rev. Colomb. Investig. Agroindustriales, 2(1), 61-68. DOI: https://doi.org/10.23850/24220582.170

https://doi.org/10.23850/24220582.170
HTML (Español (España))
PDF (Español (España))

References

AOAC. (2006). Official methods of analysis of the association of official analytical hemist. Association of Analytical Chemist, Arlington.

Arbeláez, G.A. y Morales, G. (2009). Efeito combinado da natação sustentada e da proteína dietaria no crescimento e metabolismo proteico de juvenis de matrinxã, Bryconamazonicus Universidade Federal de São Carlos, Departamento de Genética e Evolución, São Carlos, São Paulo, 2da Conferencia Latinoamericana sobre Cultivo de Peces Nativos Chascomús, Provincia de Buenos Aires, Argentina.

Arias, C.J., Zaniboni-Filho, E. & Aya, B.E. (2006). Indicadores del ciclo reproductivo del yamú Brycon amazonicus, Universidad de los Llanos, Villavicencio, Colombia.

Botero, A. y Ramírez, H. (2010). Ecología trófica de la sabaleta Bryconhenni (Pisces: Characidae) en el río Portugal de Piedras, Alto Cauca, Colombia.Universidad Nacional Experimental de los Llanos “Ezequiel Zamora”.

Builes, J. y Urán, A. (1974). Estudio del ciclo sexual de la sabaleta (Bryconhenni), su comportamiento y fecundación artificial. Rev. Actual Biol, 3(7), 2-12.

Builes, .J y Lara, L. (1980). Informe sobre las actividades realizadas durante el año 1980 en el Programa de piscicultura agrícola de la sabaleta (Bryconhenni). Medellín: Corpourabá.

Burgos, I., García, J. L., Rosado, R., Olaya-Nieto, C., Segura-Guevara, F., Brú-Cordero S. & Tordecilla-Petro,G. (2006). Cultivo de dorada (Brycon sinuensis Dahl,1955) en jaulas flotantes a diferentes niveles de proteína.. Montería, Colombia: Universidad de Córdoba.

Cyrino, J.E., Castagnolli, N., Pereira, F. (1986).Digestibilidade da proteína de origen animal e vegetal pelo matrinxa (Bryconcephalus). En Simposio Brasileiro de Aquicultura, 6 Curaba. Anais, Curaba abraq.

De Silva, S.S. y Anderson, T.A. (1995). Nutrición de peces en acuicultura. Chapman and Hall. London: Harris.Eigenmann, C. H. (1913). Some results from anichthyological reconnaissance of Colombia, SouthAmerica. Part II18, 1 – 32.

FAO. (2012). Estado Mundial de la pesca y la acuicultura. Departamento de Pesca y Acuicultura de la FAO. Roma: Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación.

García, V., Pertuz, V., Pérez, F., Ortiz, R. & Pardo, S. (2010). Manejo de la primera alimentación de dorada Brycon

sinuensis ofreciendo larvas de bocachico (Prochilodus magdalenae). Universidad Nacional de Colombia.

Grecco, A. & Granada J. (1989). Producción de larvas de mosca de establo (Insecta: Muscidae-Calliphoridae) y su palatabilidad en sabaleta Brycon henni E. colocadas en jaulas (Tesis de pregrado). Universidad de Antioquia, Medellín.

Landines, M., Rodríguez, L. & Rodríguez, D. (2011). Estrategias de alimentación para cachama y yamú a partir de prácticas de restricción alimenticia. Universidad Nacional de Colombia, Ministerio de Agricultura.

López, M., Yud, Y.O., Vásquez, W. & Wills F. A. (2004). Evaluación de diferentes proporciones energía/ proteína en dietas para juveniles de yamú, Brycon siebenthalae (Eigenmann, 1912). Instituto de Acuicultura de la Universidad de los Llanos y Universidad Nacional.

Luo, Z., Liu, Y., Mai, K., Tian, L., Tian, X. & Shi, J. (2006).Effects of feeding levels on growth performance, feed utilization, body composition and apparent digestibility coefficients of nutrients for grouper Epinepheluscoioides. Journal of the World Aquaculture Society, 37(1), 32-40.

Nieto, S. J. (2012). Efecto de la restricción alimenticia sobre el desempeño productivo y fisiológico de yamú Brycon amazonicus (Tesis de Maestría). Universidad Nacional de Colombia, Bogotá, Colombia.

Perdomo, J.M. (1974). La sabaleta Brycon henni (Eingenmann, 1913). Observaciones bioecológicas y su importancia como especie de cultivo. Revista Divulgación Pesquera, 11(1)-32.

R.G. Malta, (2010). Crecimiento y tasa de ingestión de alimento de juveniles de cabrilla sardinera (mycteroperca rosácea) bajo diferentes densidades de cultivo) (Tesis de maestria). Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste, S.C. (CIBNOR), La Paz.

Roux, P. & Bechara, J. (1998). Engorde de pacú (Piaractus mesopotamicus) en sistemas semiintensivos en el norte de la provincia de Santa Fe (Argentina). Revista de Ictiología, 6, 65-72.

Sa, M.V. (2000). Exigencia proteica e relação energía/ proteína para alevinos de Piracanjuba Brycon orbignyanus. Disertação apresentada ao Programa de Pós-Graduação em Aquicultura da Universidade Federal de Santa Catarina. Florianópolis-Brasil.

Salinas, J.C. (2002). Estudio preliminar de la determinación de los requerimientos de proteína cruda en juveniles de yamú Brycon siebenthalae (Eingenmann,1912). Universidad Nacional de Colombia, Bogotá.

Saint-Paul, U. & Werder, U. (1981). The potential of some Amazonian fishes for warm water aquaculture. In: Tiews K, editor. Proc World Symp on Aquaculture in Heated Effluents and Recirculation Systems. Vol. II. p. 275-287.

Suárez, M.H. (2000). Proyecto de investigación aplicada en estimulación de parámetros básicos de cultivo y alimentación del yamú Brycon siebenthalae. Informe, IACL, Universidad de los Llanos, Colombia.

Tucker, J.W. (1999). Species profile. Grouper aquaculture: Southern Regional Aquaculture Center. SRAC Publication,721.

Vásquez, T. W. (2001). Exigências de proteína, gordura e carboidratos em dietas para crescimento de juvenis de Pirapitinga, Piaractus brachypomus. (Tese de doutorado). Programa de Biología Tropical e Recursos Naturais. Curso Biología de Água Doce e Pesca Interior. Universidad del Amazonas- Instituto de Pesquisas da Amazônia. Manaus, Brasil.

Vásquez, L., Mesa L. M., Arias, W. F., Araque, M. C. & Gutiérrez, H. M. (2002). Gestión intercorporativa para la formulación de lineamientos para el manejo del recurso hídrico en la cuenca del río La Vieja. Capítulo 2: Implementación de un plan de monitoreo del recurso hídrico e hidrobiológico. Análisis biológico.

Vásquez, T. W., Pereira, M. & Arias-Castellanos, J. A. (2002). Estudos para composição de uma dieta referência sem purificada para avaliação de exigências nutricionais em juvenis de Pirapitinga Piaractus brachypomus (CUVIER 1818). Revista Brasileira de Zootecnia, 31(2), 283- 292.

Vásquez, W. (2004). Principios de nutrición aplicada al cultivo de peces. Colección Unillanos 30 años.

Zaniboni, E., Reynalte, D. & Weingarther, M. (2006). Potencialidad del género Brycon en la piscicultura brasileña. Laboratório de Biologia e Cultivo de Peixes de Água Doce (LAPAD). Rodovia. Florianópolis/SC. Brasil.

Downloads

Download data is not yet available.