Standardization of the formulation and freezing of native potato Solanum phureja llapingachos
XML (Español (España))
PDF (Español (España))

Keywords

Food, Potato Tortillas, Transformation, Ready for Consumption. alimentos
tortillas de papa
transformación
listo para el consumo Alimentos, Tortilhas de Batata, Transformação, Prontos Para Consumo.

How to Cite

Bustamante Melo, J., Jarrin, V. F. ., Paredes Rosero, D. A. ., & Benavides Patiño, J. E. (2021). Standardization of the formulation and freezing of native potato Solanum phureja llapingachos. Revista Colombiana De Investigaciones Agroindustriales, 8(2), 36–44. https://doi.org/10.23850/24220582.4192

Abstract

The habit of food consumption by people has been modified; this change is related to a greater concern for health and easy food preparation. For this reason, the elaboration of potato tortillas type llapingacho was standardized in the quantification of ingredients, the cooking method, quick freezing, and reconstitution. A variety of native potato (Solanum phureja) was used, the organoleptic characteristics of the product were evaluated and the analysis of the variables was carried out with inferential statistics (p < 0.05). The results showed that the best formulation was with 8 g of salt, 3 g of garlic, and 4 g of onion per kg of mashed potatoes, the cooking and reconstitution method corresponded to roasting on a low flame griddle with a time of 5 min for each side. Similarly, for freezing it was observed that the internal temperature of the blast chiller was -40 °C. It is concluded that the native potato tortilla type llapingacho is an appetizing product for the consumer and that it shows adequate characteristics for its industrialization.

https://doi.org/10.23850/24220582.4192
XML (Español (España))
PDF (Español (España))

References

Alzate, J. (2014). Guia profesional de cocina. Jaime Alzate.

Brennan, J., Butters, J., Cowell, N. y Lilley, A. (1998). Las operaciones de la ingeniería de los alimentos (3a ed.). Editorial Acribia.

Centro Internacional de la Papa [CIPOTATO] (2015). Procesamiento y usos de la papa nativa. cipotato.org/es/lapapa/procesamiento-y-usos-de-la-papa

Confederación Nacional de Productores de Papa de la República Mexicana [CONPAPA]. (2019). Conservación de alimentos. Congelación. https://www.conpapa.org.mx/index.php/blog/item/2-conservacion-de-alimentos-congelacion

Contexto Ganadero. (2015). Informe: así es el mundo de la papa colombiana. https://www.contextoganadero.com/agricultura/informe-asi-es-el-mundo-de-la-papa-colombiana

De Michelis, A. (2015). Congelación de frutas, hortalizas, hongos, carnes y masas. Procedimientos hogareños y comerciales de pequeña escala. Editorial Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA).

Estupiñán, D.; Gonzales, D. & Huertas, L. (2017). Estudio de viabilidad para la producción y comercialización de Arepas de maíz con Soya, Quinua y queso enriquecidas con fibra en la ciudad de Bogotá (Tesis de especialización). Universidad Católica de Colombia. Bogotá, Colombia. https://repository.ucatolica.edu.co/bitstream/10983/15456/1/ESTUDIO%20DE%20VIABILIDAD%20AREPAS%20DE%20MAIZ%20CON%20SOYA%2C%20QUINUA%20Y%20QUESO%20EN%20LA%20CIUDAD%20DE%20BOGOTA..pdf

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (2008). Año internacional de la papa. https://www.fao.org/potato-2008/es/lapapa/utilizacion.html

Guillín, E. (2013). Evaluación del valor nutricional y calidad sensorial de tortillas precocidas elaboradas con papa nativa (Solanum tuberosum ssp. andigena) de tres variedades (Chaucha roja, Leona negra y Yema de Huevo) enriquecidas con pasta de quinua (Chenopodium quinoa W) (Tesis de pregrado). Universidad Técnica de Ambato. Ambato, Ecuador. https://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/6572

Gökmen, V. & Senyuva, H. (2007). Acrylamide formation is prevented by divalent cations during the Maillard reaction. Food Chemistry, 103(1). 196-203. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2006.08.011

Hurtado, M. & Márquez, A. (2005). Desarrollo y evaluación de croquetas prelistas congeladas utilizando granos de frijol (Phaseolus vulgaris) (Tesis de pregrado). Universidad de La Salle. Bogotá, Colombia. https://ciencia.lasalle.edu.co/cgi/viewcontent.cgi?article=1021&context=ing_alimentos

Instituto Colombiano de Normas Técnicas [Icontec]. (1969). Norma Técnica Colombiana. NTC 341. https://tienda.icontec.org/gp-industria-alimentaria-papa-para-consumo-especificaciones-del-empaque-ntc341-2-1996.html

Martínez-Martínez, T. O., Gallardo-Sandoval, A. & García-Osorio, C. (2018). Inocuidad en el manejo de productos hortofrutícolas. Agro Productividad, 6(1), 33-41. https://revista-agroproductividad.org/index.php/agroproductividad/article/view/452

Ministerio de Agricultura (2020). Cadena de la papa. https://sioc.minagricultura.gov.co/Papa/Documentos/2020-06-30%20Cifras%20Sectoriales.pdf

Morato, N. (2012). El agua en los alimentos. EROSKI CONSUMER. https://www.consumer.es/seguridad-alimentaria/el-agua-en-los-alimentos.html

Orrego, C. (2008). Congelación y liofilización de alimentos. Editorial Universidad Nacional de Colombia. https://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/10647

Ortega, F. & Montes, E. (2015). Efecto del escaldado y la temperatura sobre el color y textura de rodajas de yuca en freído por inmersión. Revista Ion, 28(1), 19-28. http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-100X2015000100003

Pelayo, M. (2008). Congelar y descongelar alimentos. EROSKI CONSUMER. https://www.consumer.es/seguridad-alimentaria/congelar-y-descongelar-alimentos.html

Rivera, J., Herrera, A. & Rodríguez, L. (2003). Procesamiento de papa criolla precocida y congelada mediante la técnica de congelación individual (IQF), en seis genotipos promisorios de papa criolla (Solanum phureja). Agronomía Colombiana, 21(1-2), 95-101. https://revistas.unal.edu.co/index.php/agrocol/article/view/19817/20921

Rocca, D., Roche, L. & Mascheroni, R. (2013). Estudio comparativo de la congelación de papa (Solanum tuberosum L.) sometida a diferentes pretratamientos. Proyecciones, 11(1), 31-46. https://ri.conicet.gov.ar/handle/11336/10593

Servicio de inocuidad e inspección de los alimentos del Departamento de Agricultura de los Estados Unidos [USDA]. (2010). Congelar y la inocuidad de los alimentos. https://www.yumpu.com/es/document/read/12570512/el-congelar-y-la-inocuidad-de-los-alimentos

Toro, Y., Guerra, M., Espinoza, C. & Newman, A. (2011). Cambios en la composición proximal de harina de maíz precocida, arroz, pastas y cereales infantiles al prepararlos en el hogar para su consumo. Anales Venezolanos de Nutrición, 24(1), 27-33. https://www.analesdenutricion.org.ve/ediciones/2011/1/art-5/

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Downloads

Download data is not yet available.