Potential uses of banana peelings: production of a bioplastic
PDF (Español (España))
HTML (Español (España))
XML (Español (España))

Keywords

Bioplastic
Biopaper
Proximal analysis
Biomass
Banana peelings Bioplástico
Bio-papel
Análisis proximal
Biomasa
Cáscara de banano

How to Cite

López Giraldo, J., Cuarán Cuarán, J. C., Arenas García, L. V., & Flórez Pardo, L. M. (2014). Potential uses of banana peelings: production of a bioplastic. Revista Colombiana De Investigaciones Agroindustriales, 1(1), 7–21. https://doi.org/10.23850/24220582.109

Abstract

In 2006, in Valle del Cauca, 399.844 metric tons of banana peel, a poorly studied material, were produced. To study its value, a morphological, chemical and thermal characterization was effectuated; different tinctions were used to identify the different structures where the cellulose, lignine, lipids and starch are located. Subsequently, the content of extractibles was measured with a methanol-chloroform mixture, the cellulose, hemicellulose and ashes by the Van Soest method and Lignine by Klason. The thermal analysis was made through a TGA - thermogravimetrical analysis and DSC – Differential Scanning Calorimetry. It was found that the banana peel had a 11.91% of residual humidity, 23.03% of hemicellulose, 23.02% of cellulose, 29.87% of lignine and 0.78% of ashes, besides starch, observed by lugol tinction. The holocellulose content (hemicellulose and cellulose) is close to 46.05%, and makes it apt for papel elaboration while having less than 20% humidity and low ash content, making it useful for any thermal application with low environmental impact. However, we evidenced that by having a starch content close to 12%, is possible to obtain from it, a bioplastic. According to these results, studies were conducted to generate from this material, a particular use; a bio-paper and bio-plastic. With the first, the final product had a low mechanical resistance, while with the second, a biomaterial with positive results regarding durability and physical aspect.

 

 

Para citar este artículo

López, J., Cuarán, J., Arenas, L. y Flórez, L. (2014). Usos potenciales de la cáscara de banano: elaboración de un bioplástico. Rev. Colomb. Investig. Agroindustriales, 1(1), 7-21. DOI: http://dx.doi.org/10.23850/24220582.109

https://doi.org/10.23850/24220582.109
PDF (Español (España))
HTML (Español (España))
XML (Español (España))

References

Arrieta, A., Baquero, U. y Barrera, J. (2006). Caracterización fisicoquímica del proceso de maduración del plátano papocho (Musa ABB Simmonds). Agronomía Colombiana. 24(1), 48–53.

Bilgin, E. (2014). Going Bananas, using bana- na peels in the production of bio-plastic as a replacement of the traditional petroleum based plastic. Recuperado de https://www.googlesciencefair.com/en/projects/ahJzfnN-jaWVuY2VmYWlyLTIwMTJyRAsSC1Byb2plY3RTa- XRlIjNhaEp6Zm5OamFXVnVZMlZtWVdseUxUSXd- NVEp5RUFzU0IxQnliMnBsWTNRWW9ZR0tBUXcM

Campuzano, A., Cornejo, F., Ruiz, O. y Peralta, E. (2010). Efecto del tipo de producción de banano Cavendish en su comportamiento pos-cosecha. Revista Tecnológica ESPOL. 23(2), 41-48.

Cardona, L., López, M. y Velásquez, H. (2012). Caracterización mecánica y físico-química del banano tipo exportación Cavendish valery. Revista Facultad Nacional de Agronomía, 58(2), 2075–2988.

Donoso, P., Gómez, S. y Najle, N. (2009). Bioplásticos utilizados en la agroindustria. Seminario de procesos de producción y materiales industriales II. Recuperado de http://www.tesis.uchile.cl/tesis/uchile/2009/ aq-campos_p/pdfAmont/aq-campos_p.pdf

Doshi, P., Srivastava, G., Pathak, G. & Diksit, M. (2014). Physicochemical and thermal characterization of nonedible oilseed residual waste as sustainable soil biofuel. Waste Management, 34, 1836–1846.

Espinal, C., Covaleda, H. y Pérez, D. (2005). La cadena de cultivos ecológicos en Colombia, una mirada global de su estrategia dinámica 1991 – 2005. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural Observatorio Agrocadenas Colombia. Recuperado de http://www.agronet.gov. co/www/docs_agronet/20051121601_ caracterizacio n_ecologicos.pdf

Flórez, L. (2002). Diseño de un Complejo Enzimático Adaptado a la Licuefacción de Frutas Tropicales. Aplicación a la Pulpa de Maracuyá (Tesis de Doctorado), Universidad Politécnica de Valencia, España.

Flórez, L. (2013). Guía para la caracterización morfológica de fibras o biomasa. Guía de procedimientos del grupo de investigación GRUBIOC. Colombia: Universidad Autónoma de Occidente–Universidad del Valle.

García, I. M. (2006). digital.CSIC ciencia en abierto. Obtenido de digital.CSIC ciencia en abierto: Recuperado de http://digital. csic.e s/bits tr e am/10261/66200/1/ C a r a c t e r i z a c i % C 3 % B 3 n % 2 0 qu%C3%ADmica%20de%20fibras%20de%20 plantas%20herb%C3%A1ceas.pdf

Hernández, N. y Escobar, M. (2009). Obtención y caracterización de un material polimérico a partir de la mezcla de polietileno de baja densidad (PEBD) y almidón de maíz modificado (Tesis de pregrado). Universidad Veracruzada, Mexico.

Kasper, F., Eveline, R., Marangoni, C., Souza, O. y Sellin, N. (2013). Thermochemical characterization of banana leaves as potential energy source. Energy conversion and management, 75, 603–608.

Miranda, M.I.G., Bica, C.I.D., Nachtigall, S.M.B., Rehman, N. y Rosa, S.M.L. (2013). Kinetical thermal degradation study of maize straw and soybean hull celluloses by simultaneous DSC– TGA and MDSC techniques. Thermochimica Acta, 565, 65–71.

Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural. (2012). Anuario estadístico de frutas y hortalizas 2007 – 2011 y sus calendarios de siembras y cosechas. Ministerio de Agricultura y Desarrollo rural, Bogotá, Colombia

Ministerio de Minas y Energía. (2006). Atlas del potencial energético de la biomasa residual en Colombia. Ministerio de Minas y Energía, Bogotá, Colombia.

Monsalve, G., Medina, V. y Ruiz, A. (2006). Producción de etanol a partir de la cáscara de banano y de almidón de yuca. Revista Facultad Nacional de Minas. 73(150), 21–27.

Nogués, F., García, D. y Rezeau, A. (2010). Energía de la biomasa, volumen I. España: Prensas universitarias de Zaragoza.

Núñez, E. (2008). Pulpa y papel I. Recuperado de: http://www.cenunez.com.ar/archivos/67-PulpayPapelIOctavaParte.pdf

Ramírez, A., Montoya, I. y Montoya, A. (2012). Analyis of the competitive potential of bioethanol in Colombia: an approach from Michael Porter´s 5 competitive forces.

Remar, R. (2011). Bioplásticos. Fundacion Moderna. Obtenido de Fundacion Moderna. Recuperado de: ttp://www.modernanavarra.com/wp- content/uploads/Bioplasticos.pdf

Segura, F., Echeverri, R., Patiño, A. y Mejía, A. (2007). Descripción y discusión acerca de los métodos de análisis de fibra y del valor nutricional de forrajes y alimentos para animales. Revista de la Facultad de Química Farmacéutica, 5-7.

SECOFI, Secretaría de Comercio y Fomento Industrial, Dirección General de Normas. (1985). Protección al ambiente- Contaminación del suelo- Residuos sólidos municipales Muestreo- Método de cuarteo. Norma Mexicana NMX-AA-15-1985, 1-8.

TAPPI (2013). TAPPI Standards: Regulations and Style Guidelines. Recuperado de http:// www.tappi.org/content/pdf/standards/tm_ guidelines_complete.pdf

Van Soest, P., (1983). Use of detergents in the Analysis of fibrous feeds. I. Preparation of fiber residues of low nitrogen content. Journal of the AOAC. 46, 829–835.

Zea, A., Morales, J. y Peña, D. (2013). Producción de bioplásticos a partir de cascaras de banano. Recuperado de: https://prezi.com/ t7pu7rleoc4o/produccion-de-bioplasticos-a- partir-de-cascaras-de-banano/

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Copyright (c) 2015 Javier López Giraldo, Julio César Cuarán Cuarán, Laura Viviana Arenas García, Luz Marina Flórez Pardo

Downloads

Download data is not yet available.