New control method for the industrial process of cookies manufacturing
PDF
XML

Keywords

Biostructured Process Control Method
Cookies company
Efficacy
Food industry
Process control
Productivity Control de Procesos Eficacia
Empresa galletera
Industria de Alimentos
Método de Control Bioestructurado de Procesos
Productividad

How to Cite

Ureña-Peralta, M. O., Luyo-Cordova, . J. D., & Chire-Fajardo, G. C. (2020). New control method for the industrial process of cookies manufacturing. Revista Colombiana De Investigaciones Agroindustriales, 7(2), 1–8. https://doi.org/10.23850/24220582.3070

Abstract

The Biostructured Process Control Method (BCPM) is a new method similar to the Balance Score Card dashboard with a quantitative control based on compliance with standards which was applied in the industrial manufacture of cookies. The control biostructure, designed considering the characteristics of the process, was made up of five sub-processes (mixing, molding, baking, sandwiching and packaging) and three sub-processes as part of the mixing sub-process; also, 16 control parameters were identified. Control variable data were evaluated over a five-month period. The control was performed according to the efficacies of the sub-processes and control variables, for which target values were set. During the evaluation period, the process achieved between 95% and 98.1% of efficacy, as the company required 95% to meet internal standard. Opportunities for improvement were identified in sub-processes with lower efficacies. This method can be applied in the food industry to identify deficiencies in production processes.

https://doi.org/10.23850/24220582.3070
PDF
XML

References

Adam, E.J. 2020. Instrumentación y control de procesos. Notas de clase. Universidad Nacional del Litoral. 3era edición. Ediciones UNI. Santa Fe, Argentina.796 p. https://www.unl.edu.ar/editorial/index.php?act=showPublicacion&id=7325

AGRODATA PERÚ. 2020. Exportaciones agropecuarias Perú, periodo 2017-2019. Lima. https://www.agrodataperu.com/exportaciones

Aristizábal, J.; García, J. A.; Ospina, B. 2017. Refined cassava flour in bread making: a review. Ingeniería e Investigación, 37(1), 25-33. http://dx.doi.org/10.15446/ing.investig.v37n1.57306

Bouza, A. 2000. Reflexiones acerca del uso de los conceptos de eficiencia, eficacia y efectividad en el sector salud. Revista Cubana de Salud Pública, 26(1), 50-56. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_serial&pid=0864-3466&lng=es&nrm=iso

Cerón-Cardenas, A.F.; Bucheli-Jurado, M. A.; Osorio-Mora, O. 2014. Development of biscuit made from potato flour variety Parda Pastusa (Solanum tuberosum L.). Acta Agronomica, 63(2), 104-112. http://dx.doi.org/10.15446/acag.v63n2.39575

Ferrel-Espinoza, H. 2016. Aplicación de un control estadístico de procesos en la línea de embolsado de leche pasteurizada. Trabajo de grado. Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima, Perú. http://repositorio.lamolina.edu.pe/handle/UNALM/1991

Freisleben, B.; Strelen, S. 1995. A hybrid genetic algorithm/fuzzy logic approach to manufacturing process control. Proceedings of 1995 IEEE International Conference on Evolutionary Computation. Australia. https://ieeexplore.ieee.org/document/487495

García-Torres, S.M. 2018. Optimización de la fritura de hojuela de papas nativas (Solanum tuberosum sp.) aplicando el método de superficie de respuesta. Tesis de maestría. Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima, Perú. http://repositorio.lamolina.edu.pe/handle/UNALM/3618

Guevara-Guevara, E. V.; Alarcón-Rivera, R. 2017. Control estadístico del envasado de néctar de maracuyá y elaboración de un manual de buenas prácticas de manufactura. Tesis de pregrado. Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima, Perú. http://repositorio.lamolina.edu.pe/handle/UNALM/2672

INEI. Instituto Nacional de Estadística e Informática. 2019. Domestic production. Technical report 04. Lima. https://www.inei.gob.pe/media/MenuRecursivo/boletines/04-informe-tecnico-n-04-produccion-nacional-feb2019.pdf

Kirk, R. S.; Sawyer, R.; Egan, H. 2012. Composición y análisis de los alimentos de Pearson. Segunda edición. Grupo Editorial Patria. 777 p.

Manley, D. J. R. 1989. Tecnología de la Industria Galletera. Galletas, crackers y otros horneados. Zaragoza: Editorial Acribia. 484 p.

Mercados y Regiones. 2019. Consumption of soda, yogurt and cookies is the highest by octagons. Lima. https://mercadosyregiones.com/2019/09/13/consumo-de-gaseosasyogur-y-galletas-es-el-que-mas-cae-por-octogonos/

Montero-Vega, J. C.; Díaz-Rangel, C. A.; Guevara-Trujillo, F. E.; Cepeda-Rugéles, A. H.; Barrera-Herrera, J. C. 2013. Modelo para medición de eficiencia real de producción y administración integrada de información en planta de beneficio. Boletín técnico #33. Centro de Investigación en Palma de Aceite–CENIPALMA. Bogotá. https://publicaciones.fedepalma.org/index.php/boletines/article/view/10824/10817

Pérez-Castañeda, M.; León-Salazar, L.P. 2017. DMAIC como estrategia para control de dureza en la fabricación de galletas. REAXION, ciencia y tecnología universitaria, 5(2), 1-8. http://reaxion.utleon.edu.mx/Art_DMAIC_como_estrategia_para_control_de_dureza_en_la_fabricacion_de_galletas.html

Perú Retail. 2019. How does the Oreo Cookie producer plan to consolidate its presence in Peru? Lima. https://www.peru-retail.com/oreo-productor-galletas-consolidar-peru/

Realyvásquez, A.; Maldonado-Macías, A. A.; García-Alcaraz, J. L. 2018. Effects of employees’ physical and psychological characteristics over manufacturing systems’ performance. Ingeniería e Investigación, 38(2), 79-89. http://dx.doi.org/10.15446/ing.investig.v38n2.65202

Sepulveda-Veliz, P. A. 2017. Mejora para el proceso productivo de una línea de galletas, en Foods CCU. Tesis de pregrado. Universidad Andrés Bello, Santiago, Chile. http://repositorio.unab.cl/xmlui/handle/ria/9438

Soronja-Simovic, D.; Pajin, B.; Subaric, D.; Dokic, L.; Seres, Z.; Nikolic, I. 2017. Quality sensory and nutritional characteristics of cookies fortified with chestnut flour. Journal of food processing and preservation, 41, 1-9. https://doi.org/10.1111/jfpp.12887

UNSAAC. Universidad Nacional de San Antonio Abad del Cusco. 2016. Modelo Educativo. Cusco. Perú. http://www.unsaac.edu.pe/media/k2/attachments/ModeloEducativoUNSAAC.pdf

Ureña, M. O. 2009. Implantación de un sistema de gestión de la calidad para organizaciones educativas. Lima, PE. Universidad Nacional Agraria La Molina. http://repositorio.lamolina.edu.pe/bitstream/handle/UNALM/2720/E20-G833-T.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Ureña, M. O. 2011. La universidad peruana vive un cambio para la mejora de su calidad. Revista de Investigación en Psicología, 14(2), 271-276. https://doi.org/10.15381/rinvp.v14i2.2108

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Copyright (c) 2020 Revista Colombiana de Investigaciones Agroindustriales

Downloads

Download data is not yet available.