Abstract
Muyuyo gum represents a good opportunity to replace chemical synthesis stabilizers that are widely used and bring future consequences. Therefore, the main objective of the research was to evaluate the effect of muyuyo gum (Cordia lutea) as a stabilizing agent and on the shelf life of orange nectar (Citrus X sinensis). A completely randomized experimental design of four treatments with three repeats consisting of three concentrations plus a control (T0 – 0 % T1 – 2 %, T2 – 4 % and T3 - 6%) was applied. In each of the formulations elaborated, a sensory evaluation was carried out. The variables evaluated were sweetness, acidity and general appearance, for which a hedonic scale was used. The data were processed in the statistical program InfoStat, applying the non-parametric statistics and Kruskall Wallis test at 0,05 % significance, in the turbidity test a value of 1506,66 NTU (Nephelometric Turbidity Unit) was obtained, in treatment 1 and in treatment 2 1085,33 NTU, in the results of the physical-chemical analysis the following results were obtained; a pH of 3,37, 12.65 °Brix and a titratable acidity of 0,39. The microbiological behavior was evaluated in which T2 is the one that was given as adequate within the NTE 2 337:2008 standard. It was established that the variables Sweetness, Acidity and General Appearance were within the allowed range. It is necessary to consider that T2 (4 % muyuyo) in general is the treatment that behaves best compared to T0 (control). In what corresponds to the viscosity analysis, a range of 5,23 Pa.s was obtained which is within the established range. Therefore, it is established that muyuyo gum has stabilizing and nutritional properties which make it a promising natural food input.
References
Aguirre, Z. (2012). Especies forestales de los bosques secos del Ecuador. Guía dendrológica para su identificación y caracterización. Proyecto Manejo Forestal Sostenible ante el Cambio Climático. Ministerio Del Ambiente Del Ecuador, 130. https://coin.fao.org/coin-static/cms/media/21/14042335632720/especies_forestales_bosques_secos_del_ecuador.pdf
Alves, B. M., y Freitas, J. N. (2021). Caracterização físico-química de refresco, néctar e suco tropical comercial sabor goiaba. Brazilian Journal of Development, 7 (10), 95051–95058. https://doi.org/10.34117/bjdv7n10-16
Ávila, G. T., y Fonseca, M. M. (2008). Calidad microbiológica de jugos preparados en hogares de bienestar familiar en la zona norte de Cundinamarca. [ Tesis de Pregrado, Pontificia Universidad Javeriana]. Repositorio Institucional. https://repository.javeriana.edu.co/bitstream/handle/10554/8643/tesis105.pdf?sequence=1
Baroni, M. V., Calandri, E., Di Paola Naranjo, R., Martínez, M., y Moiraghi, M. (2016). Análisis Fisico-Quimícos Y Sensoriales. En VI Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de los Alimentos, dirigido por la Universidad Nacional de Córdoba, Argentina. https://cicytac.cba.gov.ar/wp-content/uploads/2018/03/AnalisisFisico-QuimicosSensoriales.pdf
Castro-García, M. R. (2019). Caracterización de propiedades físicas y antimicrobianas in vitro de un recubrimiento comestible a base de muyuyo (cordia lutea lam.) Y quitosano. [Tesis de Posgrado, Escuela Superior Politécnica Agropecuaria de Manabí “Manuel Félix López”]. Repositorio Institucional. https://repositorio.espam.edu.ec/bitstream/42000/1063/1/TTMAI9.pdf
Castro-Gómez, S. A. (2015). Evaluación del fruto del muyuyo (cordia lutea), como ingrediente cosmético para la elaboración de fijadores de cabello. [Tesis de Maestría, Universidad Politécnica Salesiana]. Repositorio Institucional, Quito, Ecuador. https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/9029
Coronado, M., y Hilario, R. (2017). Elaboración de nectar. Centro de Investigación, Educación y Desarrollo [CIED], Perú. https://es.calameo.com/read/006511708c07648996d52
Custode, C. (2015). Estudio comparativo entre la pasteurización abierta y al vacío en las propiedades físico-químicas, microbiológicas y sensoriales de un néctar a base de maracuyá (Passiflora edulis Sims.), zanahoria (Daucus carota L.) y noni (Morinda citrifolia L.). . [Tesis de pregrado, Facultad de Ciencia e Ingeniería en Alimentos, Universidad Técnica de Ambato]. Repositorio Institucional, Ecuador. https://repositorio.uta.edu.ec/bitstream/123456789/11973/1/AL 566.pdf
Ferreira, L., Sánchez-Juanes, F., Muñoz-Bellido, J. L., y González-Buitrago, J. M. (2011). Rapid method for direct identification of bacteria in urine and blood culture samples by matrix-assisted laser desorption ionization time-of-flight mass spectrometry: Intact cell vs. extraction method. Clinical Microbiology and Infection, 17 (7), 1007–1012. https://doi.org/10.1111/j.1469-0691.2010.03339.x
Gordillo, S. C., Guerrero, M. N., Izáziga, L. N., Laguna, P. B., Lázaro, S. M., y Rojas, N. J. C. (2012). Efecto de la proporción de naranja (Citrus sinensis), papaya (Carica papaya) y piña (Ananas comosus) en la aceptabilidad sensorial de un néctar mixto. Agroindustrial Science, 2 (2) https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6583423
Instituto Ecuatoriano de Normalización [INEN]. (2008). Norma Técnica Ecuatoriana [NTE] INEN 2 337:2008 Jugos, pulpas, concentrados, néctares, bebidas de frutas y vegetales. http://normaspdf.inen.gob.ec/pdf/nte/2337.pdf
Instituto Universitario de la Paz [Unipaz]. (2019). Manual de Análisis Quimico e Instrumental. UNIPAZ. https://unipaz.edu.co/assets/14.manual-de-analisis-fisico-tomo-ii.pdf
Martillo, J. (2015). El muyuyo es el material que inspira a José Lázaro. Centro Interamericano de Artesanías y Artes Populares [CIDAP]. http://documentacion.cidap.gob.ec:8080/bitstream/cidap/483/1/El%20muyuyo%20es%20el%20material%20que%20inspira%20a%20Jos%C3%A9%20L%C3%A1zaro.pdf
Mendocilla-Risco, M., Rojas, N., Villar-López, A., Cruzado-Ubillús, R., Guzmán-Coral, F., y Bernuy-Zagaceta, I. (2018). Evidencias preclínicas de cordia lutea lam: fitoquímica y efecto en daño hepático. Revista Peruana de Medicina Integrativa, 3(4), 183. https://doi.org/10.26722/rpmi.2018.34.100
Quinde-Pérez, W. F. (2020). Desarrollo de aplicaciones culinarias a partir de la fruta de Muyuyo (Cordia lutea lamarck, boraginaceae) para su aprovechamiento en el cantón Paján, Manabí. [Tesis de pregrado, Universidad de Guayaquil]. Repositorio Institucional. http://repositorio.ug.edu.ec/bitstream/redug/49626/1/BINGQ-GS-20P09.pdf
Resolución 7992 de 1991. [Ministerio de Salud de Ecuador]. Por la cual se reglamenta parcialmente el Título V de la Ley 09 de 1979, en lo relacionado con la elaboración, conservación y comercialización de Jugos. Concentrados, Néctares, Pulpas, Pulpas Azucaradas y Refrescos de Frutas. Julio 21 de 1991 https://irp-cdn.multiscreensite.com/b5e5fcd9/files/uploaded/Resolucion 7992 de 1991 Jugos concentrados Nectares pulpas refrescos.pdf
Rojas, M. L., Leite, T., Cristianini, M., Dutra, A. I., y Augusto, P. (2016). Peach juice processed by the ultrasound technology: Changes in its microstructure improve its physical properties and stability. Food Research International, 82, 22–33. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2016.01.011
San Lucas, C. S. M. (2017). Determinación de la actividad bactericida del agua de plata sobre ensaladas listas para el consumo humano en restaurantes cercanos a una institución de educación superior [Tesis de pregrado, Universidad Técnica de Ambato]. Repositorio Institucional. https://repositorio.uta.edu.ec/bitstream/123456789/26439/2/tesis terminado final.pdf
Sistema de Información Pública Agropecuaria [SIPA]. (2017). Boletin Situacional - Naranja. SIPA. http://sipa.agricultura.gob.ec/index.php/frutas/naranja
Vargas-Flores, T., y Kuno-Vargas, A. (2014). Morfología bacteriana. Revista de Actualización Clínica, 49 (2), 2594–2598. http://metabase.uaem.mx/bitstream/handle/123456789/1466/280_2.pdf?sequence=1

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.